Manualul de Prim Ajutor

Manualul de prim-ajutor


1. Cele mai frecvente probleme cu cei mici apar după ce aceștia mănâncă. În cazul că aceștia se îneacă cu lăptic sau ceai, iată cum puteți să îi ajutați atâta timp cât sunt conștienți.

Dezobstrucția căilor aeriene nou născut și sugar

2. Când ești copil totul ți se pare o joacă. Atunci când mănânci sau te joci. Din nefericire, accidente se pot întâmpla. Iată ce trebuie să știți despre cum puteți ajuta un copil care se îneacă cu diferite lucruri și este conștient.

Dezobstrucția căilor aeriene copil

3. Din păcate se poate întâmpla oricând, oriunde, oricui să se înece cu diferite lucruri. Manevrele prezentate vă vor îndruma să puteți interveni pentru a  putea ajuta persoana care vă indică acest lucru prin prinderea gâtului cu mâinile și care este conștientă.

Dezobstrucție adult

4. În cazul în care vă aflați în preajma unui autovehicul care este în pericol iminent de explozie, foc sau sunt scurgeri masive de carburant și observați o persoană captivă iată cum puteți interveni pentru extragerea victimei de urgență.

Extragerea de urgență a victimei

5. Resuscitarea cardio pulmonară în 2 salvatori dă posibilitatea acestora să se schimbe pe timpul executării manevrelor la un interval de 2 minute. Acest lucru eficientizează RCP – ul pentru persoana aflată în stop cardio-respirator.

Resuscitarea cardio pulmonară cu 2 salvatori

6. Pentru a menține deschise căile aeriene la o persoană inconștientă, în vederea asigurării unei respirații adegvate, se poate folosi calea orofaringiană.Aceasta se alege în funcție de pacient prin măsurare. În filmuleț vă este descris tot procesul.

Montarea căii orofarigiene Pipa Guedel

7. Această manevră simplă de măsurare a temperaturii vă poate ajuta în a stabili dacă persoana verificată are sau nu febră. Procedura prezentată este ușor de realizat și netraumatizantă.

Măsurarea temperaturii

8. Determinarea frecvenței respiratorii la un pacient se poate realiza cu ajutorul unui ceas și privind toracele acestuia. În filmuleț vă este explicată tehnica.

Măsurarea frecvenței respiratorii

9. Procedura se realizează cu ajutorul testelor rapide. Dacă persoana este conștientă manevra trebuie explicată. Atenție la protecția personală. Nu intrați în contact cu sângele pacientului.

Măsurarea glicemiei

10. Cu fiecare minut de la instalarea stopului cardio respirator șansele de supraviețuire scad cu aprox. 10% dacă nu se începe masajul cardiac. Compresiile toracice externe sunt foarte importante pentru menținerea unei circulații a sângelui în organism și pentru asigurarea oxigenării creierului.

Compresiuni toracice externe sugar

Compresiuni toracice externe nou născut

Compresiuni toracice externe copil

Compresiuni toracice externe adult

11. Dacă sugarul respiră dar este inconștient, este foarte important așezarea acestuia în poziția laterală de siguranță pentru a evita înecarea acestuia cu propria vomă și pentru a menține căile aeriene deschise.

Poziția laterală de siguranță nou-născut și sugar

12. Aceasta se realizează dacă persoana este inconștientă, respiră și nu are urme vizibile de traumatisme. Odată așezat pacientul în poziția laterală de siguranță, aceasta va preveni înecarea pacientului cu propria vomă și va menține deschise căile aeriene.

Poziția laterală de siguranță copil și adult

13. Deși pare banal, spălatul mâinilor trebuie realizat într-un anume fel pentru a asigura o curățare corectă. În filmuleț vă este prezentată procedura corectă. Ea nu trebuie să dureze mai puțin de 30 de secunde.

Spălatul mâinilor

14. Începerea manevrelor de resuscitare precoce de către o persoană cu minime noțiuni de prim ajutor cresc șansele de supraviețuire ale pacientului, până la ajungerea echipajelor medicale avansate. Comunicarea datelor corecte (locația exactă, starea pacientului) de către cel ce ajunge primul lângă pacient este foarte importantă.

Dacă manevrele de resuscitare sunt începute precoce, iar defibrilarea are loc în primele 3 – 5 minute de la intalarea stopului cardiac șansele de supraviețuire ale pacientului cresc cu aproximativ 50 – 70%.

Suportul vital de baza cu sprijin avansat

15. Acesta joacă un rol foarte important în protecția personalului. Combinezonul trebuie să fie vizibil atât pe timp de zi (culoare roșie) cât și pe timp de noapte (benzi reflectorizante).

Echipament de protecție

16. Cea mai simplă metodă de imobilizare a unui umăr lezat este fixarea acestuia de toracele pacientului. Acest lucru poate asigura o atenuare a durerii până la sosirea echipajelor medicale specializate.

Imobilizare cu bandaj triunghiular

Search